FOTOVIJESTI

Vukomanović: Vladi RS je izgleda lakše zatvoriti školu nego kladionicu

0

Već sada je jasno da se vodi rat između vlasnika kladionica i kockarnica koji žive od onih koji često nemaju kontrolu nad svojim životom, i onih koji ne žele da dozvole da takva budućnosti čeka našu djecu, pitanje je samo na čiju će stranu stati institucije Republike Srpske.

kla je ovo poslanik PDP Tanja Vukomanović, komentarišući to što su vlasnici kladionica pred Ustavnim sudom Republike Srpske pokušali da ospore Zakon o komunalnim taksama, koji lokalnim zajednicama daje pravo da uredi ovo pitanje.

– Dok u Narodnoj skupštini Republike Srpske ne žele da uvrste inicijativu za udaljavanje kladionica od škola na dnevni red, vlasnici kladionica ne gube vrijeme i već su unaprijed pokušali da ospore odluku o povećanju komunalnih taksi kladionicama u blizini škola – navodi Vukomanovićeva.

Dodaje da bi osporavanje ovog zakona bio presedan koji bi mijenjao načine obračuna komunalnih taksi u lokalnim zajednicama, a to sve kako bi se zaštitile kockarnice u blizini škola.

– Izgleda da je lakše zatvoriti školu nego kladioncu. Plašim se i da pitam šta je sljedeće, jer dok vlasnici kockarnica postaju sve agresivniji, institucije Republike Srpske se ne čuju – navela je Vukomanovićeva.

Kaže da, koliko se radi o jakom lobiju, pokazuje i to što je otpor nastao već i u Skupštini grada Banjaluka.

– Prijedlog gradonačelnika Banjaluke da kladionica plaća naknadu od 25.000 KM po poslovnici u blizi škole, dok im se potpuno ne zabrani rad, prvo je odbijen u banjalučkoj Skupštini, od strane skupštinske većine predvođene SNSD, dok drugi dio inicijative nikada nije stigao na dnevni red u NSRS. Sve to pokazuje da vladajući ne žele da se uhvate u koštac sa problemom maloljetničke kocke, koji postaje sve ozbiljniji – navela je Vukomanovićeva.

Dodaje da je svjesna da je kockanje u Republici Srpskoj legalno, da punoljetni ljudi imaju pravo „da okušaju sreću“, ali da ovaj vid „zabave“, kako ga nazivaju, mora biti što dalje od djece, jer kocka vrlo lako postaje porok.

– Gotovo da nema škole u Banjaluci oko koje nema bar dvije kladionice. Osnovci uveliko kockaju, dok srednjoškolci postaju zavisnici koji ulaze u mnogo veće probleme poput onih sa novcem, alkoholizmom, krađom, čak i nasiljem u porodici. Ako neko od odraslih želi da na taj način troši svoj novac, slobodno, ali ne želim zemlju u kojoj se kocka servira djeci kao nešto dobro – rekla je Vukomanovićeva.

Vukomanovićeva poziva NSRS da što prije uvrsti inicijativu gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, na dnevni red, kako bismo se institucionalno počeli baviti zaštitom djece od ovog poroka, jer već, tvrdi ona, postaje kasno.

Vladimir Orlić će biti novi direktor BIA-e

Previous article

Tamara Vučić i Jovana Joksimović zajedno u provodu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in FOTO