FOTOVIJESTI

Vladimir Orlić će biti novi direktor BIA-e

0

Savjet za nacionalnu bezbjednost dao je na današnjoj sjednici saglasnost da funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić bude imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kojom je predsjedavao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, razmatrana je i aktuelna bezbjednosna situacija „sa posebnim osvrtom na stanje u Srbiji“.

Ko je Vladimir Orlić?

Vladimir Orlić rođen je 1983. godine u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je završio Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu (1998), Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002), diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu – Odsjek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smjer za telekomunikacije (2007), gdje je, kako ističe, stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva – na Odsjeku za telekomunikacije i informacione tehnologije (2011), piše Istinomer.rs.

U naučno zvanje „naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije“ izabran 2015. godine.

Bio je inženjer za istraživanja i razvoj u Istraživačko-razvojnom centru „IMTEL Mikroopt dd“ i Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku „IMTEL Komunikacije AD“. Od 2008. do 2011. je radio kao rukovodilac Odeljenja za digitalnu obradu signala u Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku „IMTEL Komunikacije AD“. U periodu od 2011. do 2012. radio je kao inženjer senior u „High Tech Engineering Center doo“, a od 2012. radio je u Istraživačko-razvojnom centru „VLATACOM d.o.o.“, kao sistem arhitekta.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine, u kojoj, kako kaže, primarno obavlja dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova.

„Od 2009. do 2015. više puta biran za predsjednika Savjeta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici. Obavljao različite dužnosti u sektoru informisanja pri Gradskom odboru SNS Beograd i višim organima stranke. Zamjenik koordinatora za rad Savjeta pri OO SNS Čukarica i član Izbornog štaba OO SNS Čukarica 2012. i 2014. godine. Od 2014. do 2015. obavljao dužnost sekretara Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Čukarici. Za potpredsjednika Opštinskog odbora SNS Čukarica izabran 2015. godine“, ističe u zvaničnoj biografiji.

Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012. i odbornik u Skupštini grada Beograda u sazivima od 2014. i 2018. godine.

Izabran je za narodnog poslanika na izborima 2014, 2016, 2020. i 2022. godine. Bio je zamjenik je šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije, a u 12. sazivu (od 2020. do 2022) potpredsjednik parlamenta.

Ističe da je završio obuku i edukaciju u Klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010. godine i stekao čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije.

Kako navodi, član je Udruženja pisaca „Poeta“ na Čukarici.

Nakon izbora 2020, u medijima bliskim vladajućoj partiji, isticano je da je najozbiljniji kandidat za novog predsjednika parlamenta. U novembru 2021. na Skupštini SNS izabran je za potpredsjednika stranke.

U julu 2022. Predsjedništvo SNS saopštilo je da će, na prijedlog predsjednika stranke Aleksandra Vučića, Orlić biti kandidat naprednjaka za predsjednika Skupštine Srbije.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, održanoj početkom avgusta 2022, izabran je za predsjednika parlamenta. Na ovoj funkciji bio je do raspisivanja parlamentarnih izbora u novembru 2023.

U Nevesinju dodjeljeni ključevi 12 stanova za izbjegla i raseljena lica

Previous article

Vukomanović: Vladi RS je izgleda lakše zatvoriti školu nego kladionicu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in FOTO