ostalo

U Bileći grade spomenik Momiru Bulatoviću

0

Na ulazu u Bileću gradiće se spomen obilježje nekadašnjem predsjedniku Crne Gore i predsjedniku Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Momiru Bulatoviću, prenosi portal RTNK.

“To je inicijativa koju su prije nekoliko godina pokrenuli žitelji nekoliko gradova Istočne Hercegovine, a jednoglasno prihvatila”, kazao je za Portal RTNK Miladin Dostinić jedan od inicijatora, Skupština opštine Bileća na sjednici održanoj u aprilu ove godine.

Dostinić podsjeća da je prije tri godine osnovan Inicijalni odbor, a krajem prošle i formirano i registrovano Udruženje “Sabornik” čije je sjedište u Gacku.

Spomen obilježje Bulatoviću gradiće se na kružnom toku na mjestu, kako Dostinić pojašnjava, koje je nezaobilazno za sve putnike koji iz pravca Nikšića, Trebinja, Herceg Novog ili Gacka ulaze u grad Bileća.

Sama lokacija je svega nekoliko kilometara od Vučjeg dola, što je simbolika namjere da Bulatović upravo na tom mjestu dobije spomenik.

“Spomenik Momiru Bulatoviću biće simbol vjekovne borbe srpskog naroda Crne Gore i Hercegovine za svoju slobodu koju su tuđini rušili vjjekovima, čak i danas. Ostaće kao jedan svjedok našeg vremena za daleka neka pokoljenja”, naglasio je Dostinić.

Udruženje “Sabornik” će dalje bili nosilac svih aktivnosti koje se odnose na gradnju spomen obilježja, a ono na čemu trenutno rade jeste da preduzeće “Putevi” Republike Srpske započne izgradnju kružnog toka na ulazu u Bileću, a u središtu kružnog toka biće Bulatovićev spomenik. Projekat, kaže Dostinić, već postoji.

“Imamo premjer radova, idejno rješenje, sve. Spomenik će biti u prirodnoj veličini, odnosno s obzirom da se radi o centralnom dijelu kružnog toka, sa postamentom visina će iznositi oko 2,2 metra. Međutim, Udruženje će prevashodno idejno rješenje dati na uvid porodici Bulatović koja će da datI poslednju riječ kada je u pitanju sami izgled spomen obilježja”, kazao je Dostinić.

Prema dosadašnjim preračunima gradnja spomenika bi koštala oko 150.000 konvertibilnih maraka, ali smatra da će se neophodna suma veoma brzo sakupiti s obzirom na činjenicu da nekoliko opština Istočne Hercegovine želi da Bulatović na njihovom području dobije dostojno obilježje. Uvjeren je u pomoć i nekoliko opština iz Crne Gore.

Izgradnja spomen obilježja Momiru Bulatoviću prva je i trenutno prioritetna aktivnost Udruženja “Sabornik” čiji su programski ciljeviusmjereni na očuvanje tradicije srspkog naroda, njegovanje kulture sjećanja, ali i pomoć onima kojima je to neophodno poput studenata i đaka koji nemaju dovoljno sredstava za školovanje.

Momir Bulatović od 1990-1993. godine obavljao je funkciju predsjednika Predsjedništva Savezne Republike Crne Gore, od 1993-1998. godine bio je predsjednik Crne Gore, a od 1998-2000. predsjednik Vlade SRJ.

Đajić u Okružnom sudu: Dnevno pijem od 30 do 50 kafa, sa Zeljkovićem nisam nikad

Previous article

U stroju Policije Srpske 261 kadet

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in ostalo