FOTOVIJESTI

SDS: Politička i moralna pobjeda Srpske demokratske stranke

0

Predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević izjavio je da današnja odluka Ustavnog suda BiH predstavlja političku i moralnu pobjedu stranke.
Međutim, u praktičnom dijelu su otvorena mnogobrojna pitanja na koja sada Centralna izborna komisija mora da odgovori – istakao je Miličević na današnjoj vanrednoj pres konferenciji.
Nakon što se SDS našao na udaru američkih sankcija, banka joj je zatvorila račun. CIK BiH nije prihvatio SDS prijavu za učešće na predstojećim lokalnim izborima jer račun za finansiranje izborne kampanje nije otvoren na ime stranke. Zbog toga se SDS žalio Sudu BiH koji je potvrdio odluku CIK BiH, pa je stranka podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH.
U međuvremenu je ova stranka prijavila učešće na izborima pod drugim imenom kao Srpska demokratska stranka – volja naroda, a tu listu je CIK BiH prihvatio.
Ustavni sud BiH danas je prihvatio apelaciju SDS na osnovu koje ova stranka izlazi na izbore pod ovim imenom. CIK BiH je, odluci Ustavnog suda BiH, overio izborno učešće SDS na oktobarskim lokalnim izborima. Međutim, ova odluka Ustavog suda je privremena i na snazi je dok Sud ne donese konačnu odluku.
U ovom momentu sada na izbore izlazimo pod imenom SDS-volja naroda – poručio je Miličević koji je rekao da je stranka pokazala i dokazala da su bili u pravu od samog početka kada su tvrdili da po „zakonu stranka ne mora da ima otvoren račun u banci na svoje ime“.
Činjenica je da su se svi politički subjekti prijavili na rokove. Raspisani su izbori, rok za prijavu je završen, mi smo se žalili, rokovi su istovremeno tekli, završen je konkurs za aplikaciju biračkih odbora, ima samo još nekoliko dana za prijavu lista i kandidata. Zato se sada postavlja pitanje da li i na koji način ova presuda može da se provede – poručio je Miličević.
On je dodao da se SDS žalio Ustavnom sudu BiH kako bi eventualno mogli ići i na Evropski sud u Strazburu, a koji neće prihvatiti nikakvu inicijativu ako nisu ispoštovane sve domaće instance.
Jovica Radulović, predsjednik Glavnog odbora SDS, rekao je da je nakon privremene mjere Ustavnog suda BiH stvoren pravni presedan, odnosno pravni vakuum. – Rukavica je bačena sada pred CIK BiH koji mora da odreaguje. Ja da sam član CIK BiH, a pravnik sam, ne znam šta bih uradio. Ovom odlukom je dovedeno u pitanje kredibilnost budućih lokalnih izbora. Šta god da odluči Ustavni sud, brzo ili u skladu sa praksom od godinu dana, šta ćemo uraditi kada izborni rezultati budu implementirani – naglasio je Radulović.
On je rekao da SDS sada traži od CIK BiH da ovoj stranci omogući iste rokove i isti status kao i svim ostalim političkim subjektima.
Ustavni sud BiH može da potvrdi ovu privremenu mjeru. Da li to znači da će CIK poništiti odluku o izborima, pa sve ispočetka? Ustavni sud može i da odbije u meritumu. Dakle, ozbiljna situacija, nesvakidašanja i mnogi ne znaju šta raditi u ovom daljem slučaju. Očekujemo da CIK preueme odgovornost – poruka je iz SDS.

Vidovdan najvažniji datum srpskog naroda

Previous article

Porodila se Sanja Maletić: Nakon duge borbe postala majka u 52. godini

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in FOTO