ostalo

Rezolucija o Srebrenici usvojena sa samo 84 glasa: Evo kako je moguće da manjina preglasa većinu

0

Ujedinjene nacije broje 193 države punopravne članice, a Rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini usvojena je sa samo 84 glasa. Na istoj sjednici protiv Rezolucije je bilo 19 država, a uzdržanih 68.

Dakle, zbir protivnika i uzdržanih članica je 87 i veći je od broja pristalica Rezolucije.

Kako je to moguće?

Profesor ustavnog prava, Milan Blagojević, kaže da je jučerašnju Rezoluciju o Srebrenici Generalna skupština UN donijela ubjedljivom manjinom glasova u odnosu na ukupan broj država članica UN, jer je od ukupno 193 države koje su članice UN samo njih 84 glasalo za tu rezoluciju.

To je apsurd koji je sadržan u članu 18 Povelje UN. Tim članom je propisano da se prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN računaju samo glasovi onih država koje su glasale za ili protiv, a ne i uzdržani, pod uslovom da sjednici Generalne skupštine UN prisustvuje najmanje polovina od ukupnog broja država članica, to jest najmanje 97 država. Juče je sjednici Generalne skupštine UN prisustvovala 171 država. Dakle, postojao je kvorum za glasanje, u kojem je 84 glasalo za, 19 protiv, a 68 je bilo uzdržanih – objašnjava Blagojević za Srpskainfo.

Međutim, prema apsurdnom pravilu iz člana 18 Povelje UN da se glasovi uzdržanih ne računaju kod odlučivanja, već se računaju samo za kvorum, i kako to isto apsurdno pravilo kaže da se u tom slučaju “većinom” smatraju samo glasovi onih koji su glasali za ili protiv – dodaje Blagojević – dobili smo manjinsku rezoluciju o Srebrenici, protiv koje je glasalo 19 država, dok je za bilo samo njih 84.

Ali, odlučivši se za takav način glasanja, propisan u članu 18 Povelje UN, Generalnoj skupštini i sponzorima rezolucije je promaklo da su time u stvari odlučili i da rezolucija o Srebrenici ne spada u važna pitanja UN. Naime, saglasno članu 18 Povelje UN, jučerašnjem načinu glasanja ima mjesta samo ako Generalna skupština UN prethodno odluči da se ne radi o važnom pitanju nego o temi koja spada u „ostala“ pitanja. Ovo je tako zato što je u članu 18 Povelje UN propisano da je za usvajanje odluke o „važnim“ pitanjima potrebna 2/3 većina glasova za, dok je kod „ostalih“ pitanja potrebna obična većina kojom je juče glasala Generalna skupština UN. I tako je upravo time Generalna skupština juče odlučila i da rezolucija o Srebrenici ne spada u važna pitanja u UN – naglašava Blagojević.

Najzad, dodaje naš sagovornik, treba naglasiti da ta rezolucija predstavlja flagrantno kršenje Povelje UN, članova 10, 11 i 12 Povelje, koji svaki pojedinačno zabranjuju Generalnoj skupštini UN da donosi bilo kakve preporuke, u šta spadaju i rezolucije, o bilo kojim pitanjima kojima se u isto vrijeme bavi Savjet bezbjednosti UN na osnovu Poglavlja VII Povelje UN.

Savjet bezbjednosti preko 30 godina u kontinuitetu sve do danas na osnovu Poglavlja VII Povelje UN obavlja svoje zadatke održavanja mira u BiH i u obavljanju tih zadataka do danas je donio preko 40 rezolucija kojima je preduzeo brojne mjere i radnje u BiH. Iz tih razloga Generalnoj skupštini UN je članovima 10, 11 i 12 Povelje UN zabranjeno da donosi bilo kakve odluke o bilo kojem pitanju vezanom za BiH, sve dok Savjet bezbjednosti obavlja prema BiH svoje navedene zadatke – dodaje Blagojević.

Kako je uprkos tim zabranama Generalna skupština UN juče ipak donijela rezoluciju o Srebrenici, taj akt je suprotan Povelji UN kao vrhovnom propisu međunarodnog prava, kaže prof. Blagojević.

Zato sada Srbija, Rusija, ili recimo Kina, imaju pravo da na osnovu Povelje UN i Statuta Međunarodnog suda pravde svaka pojedinačno ili sve one zajedno podnesu tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv svake od država koje su juče glasale za rezoluciju o Srebrenici i da od tog suda traže da poništi rezoluciju, jer je njome došlo do povrede Povelje UN, a da do donošenja takve presude Sud izda privremenu mjeru zabrane, odnosno suspenzije te rezolucije. To je, dakle, pravno sredstvo koje sada stoji na raspolaganju kako Srbiji, tako i Rusiji i Kini, a i svakoj od ostalih država članica UN koje su juče glasale protiv rezolucije ili bile uzdržane – zaključuje Blagojević.

Prve predstave najavljene za jesen: Svečano otvoreno Narodno pozorište u Istočnom Sarajevu

Previous article

Fila: Razdruženje BiH moguće po Dejtonskom sporazumu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in ostalo