FOTOREPORTAŽE

Prve predstave najavljene za jesen: Svečano otvoreno Narodno pozorište u Istočnom Sarajevu

0
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 23. МАЈА /СРНА/ - Народно позориште у Источном Сарајеву.

U Istočnom Sarajevu sinoć je svečano otvoreno Narodno pozorište, koje je nakon banjalučkog drugo nacionalno pozorište Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulutre Republike Srpske Željka Stojičić istakla je u obraćanju prisutnima na otvaranju da su jasno definisanom i posvećenom kulturnom politikom institucija Srpske napravljeni veliki pomaci u oblasti pozorišne djelatnosti.

Ona je navela da u Republici Srpskoj djeluju tri republičke ustanove kulture – Dječije pozorište Srpske i dva nacionalna teatra u Banjaluci i sad Istočnom Sarajevu, te tri gradska pozorišta u Gradišci, Prijedoru i Bijeljini.

– Pored toga, pokrenuta su i dva nova pozorišna festivala “Ljubica” i studentski pozorišni festival “PAF”, te konkurs Ministarstva prosvjete i kulture za razvoj domaćeg dramskog teksta – dodala je Stojčićeva.

Ona je istakla da drevna pozorišna umjetnost uči ljude da saznaju nešto o sebi i svijetu u kojem žive, te da kao takvo uspješno odolijeva novim trendovima i medijima, predstavljajući korektiv društva.

– Pozorište je posljednja oaza istine i neposredne komunikacije i ima šansu da bude posljednje uporište ljudskosti i etike – rekla je Stojčićeva, poželjevši novootvorenom pozorištu uspješan rad.

Prisutnima je pročitano i pozdravno pismo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je danas, prije zvaničnog otvaranja pozorišta, kao prvi posjetilac obišao ovu ustanovu kulture i poželio joj plodan rad.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Jelena Krstić istakla je da je ovo pozorište, nakon banjalučkog, drugi nacionalni teatar i zahvalila se za sve što su za njegovu izgradnju i otvaranje učinili predsjednik Republike Srpske i Vlada Srpske.

– Nadam se da ćemo pozorište njegovati u pravom duhu, jer pozorište je ljubav – rekla je Krstićeva, koja je prve predstave ovog pozorišta najavila za jesen.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić rekao je da su Srbi na ovim prostorima u svakom vijeku gradili pozorišta.

Navodeći da svojedobno pozivnice za otvaranje pozorišta u Sarajevu bile štampane ćirilicom, Katić je rekao da je i to jedan od pokazatelja srpskog identiteta i nepokolebljiv dokaz da su Srbi stvorili Sarajevo.

– Morali smo zbog poznatih događaja da ostavimo u Sarajevu sve ono što smo gradili i izgradili, ali smo sa sobom ponijeli svoj duh, istrajnost i kulturu kao dio našeg identiteta – istakao je Katić.

On je dodao da su Srbi na mjestu bivše kasarne, na livadi iz ničega digli Istočno Novo Sarajevo, a sada i pozorište koje će biti na korist svim građanima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da otvaranje Narodnog pozorišta predstavlja dokaz istrajnosti i pobjede srpskog naroda u vijekovima iza nas.

– Ovo je nova kuća Despića 155 godina poslije – naveo je Ćosić, podsjećajući da je prvo sarajevsko pozorište zaživjelo u kući srpske trgovačke porodice Despić.

Ćosić je naveo da je Narodno pozorište u Istočnom Sarajevu ogledalo Republike Srpske na ovom području.

– Republika Srpska danas pokazuje svoju uspješnost u Istočnom Sarajevu i tek će je pokazati kad ovo pozorište bude dom vrhunskih predstava i izvođača i postane mjesto sabora srpskog naroda – istakao je Ćosić, konstatujući da je ovo nulta tačka u segmentu kulture.

Ćosić je izrazio uvjerenje da sadašnja pokoljenja imaju snage da budu dostojni svojih predaka, ali da im je potrebno više vjere.

U okviru svečanosti otvaranja Narodnog pozorišta prikazan je dokumentarni film Zorana Kubure o istorijatu pozorišnog života Srba na području Sarajeva od kraja 19. vijeka, uključujuići i pozorišni život u ratnom perioidu u tadašnjem Srpskom Sarajevu.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su članovi Beogradske opere Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić uz pratnju Lazara Marića na klaviru i Draška Spasojevića na saksofonu, a izveden je i prigodan dramski program.

Glumci Bojan Kolopić i Filip Radovanović premijerno su izveli jednočinku “Glumac” autora Zorana Todorovića.

Otvaranju su, među ostalima, prisustvovali i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski vladika Hrizostom, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov, te predstavnik Ambasade Rusije.

Narodno pozorište Istočno Sarajevo građeno je u etapama sredstvima opštine Istočno Novo Sarajevo, koje je uložilo 2,5 miliona KM i uz podršku iz budžeta Republike Srpske od 3,5 miliona KM.

“Vlada Milojka Spajića se upisala u najcrnje stranice crnogorske istorije”

Previous article

Rezolucija o Srebrenici usvojena sa samo 84 glasa: Evo kako je moguće da manjina preglasa većinu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in FOTO