VIDEO

Poznati voditelj i putopisac posjetio dolinu Plive i Jezero: Jedni ovdje vide raj, a drugi ne vide ništa (FOTO/VIDEO)

0

Jovan Memedović u sklopu svog serijala “Sasvim prirodno” posjetio je dolinu rijeke Plive i snimio dvije emisije о prirodnim ljepotama ovog kraja na zapadu Republike Srpske.

Dvije emisije pod nazivom “Pliva, jedna jedina”, ispričale su dio priče o tridesetak kilometara dugoj rijeci Plivi, jednoj od najčistijih i najljepših rijeka u ovom dijelu svijeta.

Za izvore Plive se smatra da su po količini vode najveći u Evropi, ali, pored već čuvenih izvora, ono što posebno privlači pažnju svih posjetilaca jeste ljepota i bistrina rijeke nizvodno, naročito na dijelu toka prema gradu Šipovu.

“Rijeka je čista i bistra kao suza…U današnjim ludim vremena ništa nije sveto. Dok jedni u njoj vide prirodni raj, drugi ne vide ništa”, primjećuje poznati voditelj.

U drugoj epizodi Memedović je posjetio sela u okolini gdje još postoje velika stada ovaca i krda konja. Probao je čuvenu janjsku pitu (koja ima i svoj spomenik) i pleteni sir, koji se pripremaju da tradicionalan način i smatraju se izuzetnim gurmanskim specijalitetima.

Memedović se na kraju druge epizode osvrnuo na nekontrolisanju gradnju pored Plive, uticaj mini hidroelektrane koja je napravljena na rijeci, ali i neizvjesnost i zabrinutost koju donosi aktuelno bušenje i istraživanja ruda u okolini Jezera.

“Poslije tri dana provedenih ovdje počinjem da primjećujem poznate znake i nagovještaje katastrofe. Graditelji vikendica nekontrolisano betoniraju obale. Nizvodno je izgrađena betonska brana i mini hidroelektrana. Slika govori o bezumlju vremena u kojem živimo, o klimavoj državnoj upravi koja je progledala investitoru kroz prste, pa i slabašnoj građanskoj inicijativi. Da zlo bude veće – počela su i rudna istraživanja”, primjećuje autor emisije.

Smatra da je na teritoriji opštine Jezero Pliva najugroženija ikada.

“Najveći adut za povratak ljudi na ovaj prostor su čista voda, hrana i vazduh. S druge strane, političari često kažu da društvo mora naprijed, da će industrija podići životni standard. To je sve tačno, ali ne po cijenu zdravlja. Neka se o budućnosti pitaju oni koji ovde žive”, poručuje Memedović.

Komentari gledalaca na emisije su veoma pozitivni. Mnogi pišu da su Pliva i okolni krajolici pravi melem za oči i među naljepšim mjestima u ovom dijelu svijeta.

KVADRATURA KRUGA: HOD PO NEBU IZNAD ROMANIJE

Previous article

Jovan Memedović u RIBNIKU – Pogledajte reportažu o biseru Republike Srpske

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in VIDEO