FOTOVIJESTI

Podignuta optužnica u predmetu “Klaster”, evo ko je sve optužen za prodaju LAŽNIH DIPLOMA

0

Tužilački tim podigao je optužnicu kojom se, ukupno 21 fizička i pravna osoba, terete za  udruživanje radi činjenja krivičnih djela, koruptivna krivična djela i nedopuštenu trgovinu više desetina visokoškolskih diploma, uglavnom ekonomske, pravne, tehničko-inženjerske, zdravstvene struke, menadžmenta i drugih profila obrazovanja.

Obimnom istragom Tužilaštva BiH i SIPA u protekle dvije godine prikupljeno je više hiljada materijalnih dokaza, saslušano više od 130 svjedoka, među kojima i predstavnici akademske zajednice, a provedene su i posebne istražne radnje kojima su predstavnici policijskih struktura bili direktno angažovani u razotkrivanju nezakonite prodaje i izdavanja diploma.

Prema prikupljenim dokazima, izdato je najmanje 49 visokoškolskih diploma čije će se poništenje tražiti u zakonom predviđenom postupku. Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili su dokaze da osobe koje su nezakonito kupovale diplome, u vrlo malom obimu ili čak nikako, nisu sudjelovale u procesu školovanja na visokoškolskim ustanovama, a za kupovanje nezakonitih diploma najčešće su plaćali iznose od nekoliko hiljada evra.

-Počinjenjem krivičnih djela nanesena je velika šteta sistemu visokog obrazovanja u BiH, kao i ugrožavanje svih građana radom i djelovanjem osoba sa nezakonito stečenim univerzitetskim diplomama. Tužilaštvo BiH će u okviru postupka tražiti da se optuženim osobama izrekne zabrana obavljanja dužnosti u visokoškolskim obrazovnim institucijama – kažu iz Tužilaštva.

Kako navode, optužene pravne osobe, odnosno privatni univerziteti, djelovali su na području Banja Luke, Mostara i Brčko distrikta.

Vukomanović: Spašavajući PROINTER, uništavaju Srpsku

Previous article

Košarac: Očuvati energetski suverenitet Republike Srpske i FBiH

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in FOTO