ostalo

Ovako Milan Stanković provodi vrijeme na Hilandaru

0

Milan Stanković se već neko vrijeme nalazi u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, gdje je često odlazio i ranijih godina i pomagao bratiji u raznim manastirskim poslušanjima.

Milan, koji u tajnosti priprema povratak na muzičku scenu, već duže vrijeme se nalazi van javnog života, ali koristi svaku priliku da obilazi manastire, kako bi radio na svom duhovnom usavršavanju.

Kako prenose mediji, Milan je jedan od slobodnih trenutaka u toku boravka u svetinji iskoristio kako bi sa prijateljem i bratom u Hristu molitveno tihovao na obali mora. Oni su tom prilikom razmjenjivali duhovna iskustva o raznim temama koje Stankovića preokupiraju kada se radi o religiji.

Kako izvor za medije navodi, Milanov boravak i poslušanje su sve samo nisu laki i jednostavni. Pjevač je smješten u prostoriji koja se u manastiru naziva mazgara. To mjesto je nekada služilo kao štala, gdje su se čuvali manastirski magarci, a danas je to lijepo uređen prostor sa 40 kreveta, gdje spavaju manastirski gosti, prenosi Kurir.

Stanković, kao i svi poslušnici koji dođu u Hilandar, ima posebno zaduženje ili blagoslov, kako se to naziva u crkvenoj terminologiji. Tako neko sprema hranu i pomaže u trpezarijskim poslovima, neko čisti sobe, uređuje dvorište, a poslušnik Milan ovaj put je dobio zaduženje da pomaže u građevinskim radovima na obnovi manastira koji je izgorio 2004. u velikom požaru.

Pored ovih fizičkih poslova, nekad velika pjevačka zvijezda svaki dan ispunjava i redovna manastirska bogoslužbena pravila. Tako on ustaje u dva sata ujutru i ide u crkvu na bogosluženja i molitve koje traju sve do doručka u sedam sati. Tek poslije toga on ide na svoje poslušanje i radi sve do večernje službe u 17 sati, nakon koje sledi skromna večera. Tokom dana, dok mu traje poslušanje, Milan ima i malo vremena za predah, tada odlazi do obale mora i tihuje ili razgovara s nekim od monaha ili poslušnika, kao što je i on sam.

 

Miličević: Ako nam ne dozvole izlazak na izbore, CIK će diskriminisati 100 hiljada ljudi

Previous article

Na današnji dan 1945. rođen Pero Zubac, autor Mostarskih kiša

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in ostalo