ostalo

Otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo 23. maja

0

Republička ustanova kulture Narodno pozorište Istočno Sarajevo, za čiju izgradnju je uloženo 6.000.000 KM, zvanično će biti otvorena u četvrtak, 23. maja, uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske i grada.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Jelena Krstić izjavila je Srni da otvaranje ove ustanove kulture predstavlja istorijski trenutak za grad i Srpsku i stvara mogućnost za intenzivan i usklađen kulturni razvoj Republike.

Ona je napomenula da ideja o pozorištu u Istočnom Sarajevu postoji još od 2003. godine, kada je započeta izgradnja objekta, a sve je oživjelo 2017. godine uz podršku Vlade Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Svečano otvaranje pozorišta predviđeno je u 20 časova, a prva predstava biće odigrana u petak, 24. maja, kada će glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske izvesti predstavu “Gospođica”.

U subotu, 25. maja, na programu je “Boing-boing” Nikšićkog pozorišta, a u terminima od 11 i 13 časova glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske odgiraće predstavu “Crvenkapica”.

U nedjelju, 26. maja, biće odigrana predstava “Uspomene Sare Bernar” u izvođenju Tanje Bošković.

Narodno pozorište Istočno Sarajevo gradilo se u etapama sredstvima opštine Istočno Novo Sarajevo i uz podršku iz budžeta Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske 2022. godine je usvojila odluku o osnivanju Javne ustanove Narodno pozorište Istočno Sarajevo, kojom su utvrđeni djelokrug i način rada, organi upravljanja i rukovođenja, te druga pitanja od značaja za djelatnost i poslovanje pozorišta, a u skladu sa Zakonom o pozorišnoj djelatnosti.

Osnivanjem Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo, Republika Srpska će biti bogatija za još jednu republičku javnu ustanovu od značaja za razvoj i unapređivanje pozorišne djelatnosti.

Pozorište će obavljati poslove od opšteg interesa i značaja za Republiku Srpsku, a osnovano je radi podsticanja razvoja i unapređivanja pozorišnog stvaralaštva.

Vučić iz Njujorka: Nismo očekivali nož u leđa!

Previous article

Miroslav Mišković osnovao novu firmu u BiH, kreće s velikim biznisom

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in ostalo