FOTOVIJESTI

Obeležena 82. godišnjica bitke na Kozari – “Srbija i Srpska žele mir i znaće da ga očuvaju”

0

Obeležena je 82. godišnjica bitke na Kozari, tokom koje je ubijeno oko 40.000 srpskih civila. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručuje da u istoriji srpskog naroda nije bilo nijedne generacije koja nije doživela “svoju” Kozaru, dok je ministar Nemanja Starović poručio da Beograd i Banjaluka žele mir i da će znati kako da ga sačuvaju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je na Mrakovici poručio da Republika Srpska i Srbija žele mir i da će znati kako da ga sačuvaju i na istoku i na zapadu, kao i da će zato primenjivati sve ono što je dogovoreno na Svesrpskom saboru.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je na Mrakovici poručio da Republika Srpska i Srbija žele mir i da će znati kako da ga sačuvaju i na istoku i na zapadu, kao i da će zato primenjivati sve ono što je dogovoreno na Svesrpskom saboru.

Izveštaj Lazara Janovića

00:00
/
03:06

“Reč Kozara u srpskom jeziku predstavlja sinonim za genocid i jako je važno da smo se ovde okupili u zajedničkoj organizaciji dveju vlada kako bismo se setili tog zlog vremena kada je zlo hodala po zemlji i kako ne bismo dozvolili da nas to zlo i kada više pohodi”, rekao je Starović u obraćanju.

U logore Jasenovac i Staru Gradišku odvedeno je 68.000 ljudi, a među njima bilo je više od 23.000 dece. Ofanziva na Kozaru počela je 10. juna 1942. godine, kada su nemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti.

U opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Partizanske jedinice su u noći između 3. i 4. jula 1942. godine, nakon intenzivne bitke, probile obruč kod brda Patrija između Prijedora i Kozarske Dubice.

Dodik: Nije bilo generacije koja nije doživela “svoju” Kozaru

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručuje da u istoriji srpskog naroda nije bilo nijedne generacije koja nije doživela “svoju” Kozaru.

“Na ovoj generaciji, na nama ostaje obaveza da obnovimo sećanje, da pamtimo da su ovde pobijeni Srbi masovno. Da se nije oklevalo. Imate sela ovde u okolini Prijedora gde je ubijeno po 1.100 stanovnika tog sela. Opkole selo i pobiju sve što je živo”, rekao je Dodik.

Posebno je tragična bila sudbina oko 23.000 srpske dece, malih Kozarčana, koji su ubijani i iscrpljivani glađu i bolestima. Jedan deo je spasen i dat na usvajanje, a posebno se istakla humanitarka Dijana Budisavljević koja je uspela da iz koncentracionih logora spasi oko 12.000 srpske dece.

Svečani defile kadeta Srbije, reagovao Komšić

Uoči obeležavanja godišnjice bitke na Kozare kadeti Vojske Srbije imali su svečani defile kroz Prijedor.

Reagovao je član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je rekao da se mora utvrditi ko je dozvolio ulazak Vojske Srbije na teritoriju BiH i ako to nije uradilo Ministarstvo odbrane BiH, onda je to akt agresije.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kaže da prema njegovim informacijama, u Prijedoru nije bila Vojska Srbije, nego kadeti Vojne akademije, navodeći da je Republika Srpska dovela učenike pa ih prikazala kao vojnike.

Helez je rekao i da Ministarstvo odbrane nije pozvalo, ni odobrilo ulazak vojnika Vojske Srbije u BiH.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevadić kaže da ne zna koja bi druga vojska trebalo da se pojavi na parastosima i komemoracijama na Kozari i u Bratuncu, ako ne srpska.

Ambasada Srbije u Sarajevu notom je najavila Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine dolazak kadeta vojne i policijske akademije koji su učestvovali u obeležavanju Bitke na Kozari, saznaje Tanjug.

Vučić objavio sliku sa Danilom nakon pretnji: Borićemo se za NORMALNU SRBIJU

Previous article

Stanivuković za gradonačelnika, Borenović na čelu odborničke liste: OČEKUJEMO UBJEDLJIVU POBJEDU!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in FOTO