FOTOVIJESTI

Na Svesrpskom saboru biće predstavljena deklaracija koju će usvojiti skupštine Srpske i Srbije

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na predstojećem Svesrpskom saboru biti predstavljena i deklaracija, kojom će se izraziti trenutna situacija, a koju će poslije usvojiti skupštine Srbije i Republike Srpske.

– Sva politika Zapada išla je ka tome da razbije srpsko jedinstvo. Oni su nama u BiH ubacili prefiks “bosanski Srbi”. To nije tačno, mi smo Srbi, Srbi postoje kao nacija. Ali to je način da se napadne identitet – kaže Dodik.

Ako neku lažnu priču ponovite više puta ona ostaje kao da je istina, kaže Dodik, dodajući da je tako i kreirana priča među Bošnjacima da su Srbi agresivni.

– Vučić je u strategiju odbrane stavio da će braniti Srbe i da nikad neće dozvoliti da se “Oluja” ponovi i to je nešto što “zveči” u glavama Srba u Republici Srpske – podvlači Dodik.

Kaže da Republika Srpska nije bez potencijala da se brani, ali odnosi u BiH nikad nisu bili gori.

– Po svemu bi bilo normalno da ta država ne postoji, to je karikatura – ponavlja Dodik uvjeravajući da je BiH dat pregovarački status za EU, “jer su dali Ukrajini, pa nisu mogli da objašnjavaju što nisu BiH”.

Navodi da Zapad, Republiku Srpsku predstavlja kao remetilački faktor, a BiH ne može da živi bez međunarodnog intervencionizma, dok Federacija ne može da živi bez međunarodnog pritiska zbog netrpeljivosti Hrvata i Bošnjaka.

Na pitanje kako vidi budućnost, Dodik kaže da se o budućnosti ne može pričati, a da se ne pomenu “globalni nemiri”.

– Mora se održati mir po svaku cijenu. Srbija i Republika Srpska samo u miru mogu da razmišljaju gdje će. Svijet je sada multipolarni. Politika koju smo izabrali je da pokušamo da radimo i sa jednima i sa drugima, a Zapad kaže da ako nismo s njima, da smo protiv njih. Hoće da uvedemo sankcije Rusiji i da dođe do istorijskog razilaženja s Rusijom – rekao je Dodik.

Bez obzira što će Svesrpski sabor bosti oči mnogima “moramo jasno reći šta je naša politika”, kazao je predsjdnik Srpske, dodajući da sa ovakvim pritiskom u BiH Srba više neće biti.

– Srbiju teraju da ide sa Kosova i da izgubi Republiku Srpsku. Mislite da onda nećemo imati problem Sandžaka? Mi u Banjaluci imamo život samo ako izađemo iz BiH, jer ta multietnička podvala je propala i BiH nije više država – ističe Dodik.

Zar ne smiješ da voliš svoj narod, pita se Dodik, dodajući da ne mrzi nikoga i da ima prijatelje Bošnjake.

– Ali u političkom smislu, mi smo dva svemira – zaključio je Dodik.

Na današnji dan 1945. rođen Pero Zubac, autor Mostarskih kiša

Previous article

Premijerno objavljena Džejova pjesma “Za kraj”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in FOTO