VIJESTI

MILIČEVIĆ: SNSD-U DA JE STALO DO RJEŠAVANJA PITANJA USTAVNOG SUDA BIH, NE BI SDS-OV PRIJEDLOG ZAKONA MJESECIMA DRŽALI U FIOCI

0

Ustavni sud BiH bez sudija iz Republike Srpske nema legitimitet za donošenje odluka jer krši temljeno ustavno načelo konstitutivnosti tri naroda i dva entiteta. Pozivam SNSD da prestane blokirati Zakon o Ustavnom sudu BiH koji je predložio SDS, a koji voljom SNSD-a stoji u fioci predsjedavajućeg Doma naroda Nikole Špirića, istakao je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

“Zbog donošenja političkih odluka suprotnih Ustavu BiH, sebi prisvajajući ulogu ustavotvorca, Ustavni sud BiH je davno izgubio legitimitet, a sad se otvara i pitanje legalnosti budućih odluka jer u tom sudu nema sudija iz Republike Srpske, što je propisano Ustavom BiH. Podsjetiću vas da je OHR 2002. godine, u vrijeme strahovlade Pedija Ešdauna, poništio izbor dvoje sudija iz Republike Srpske i tada sjednice Ustavnog suda nisu održavane šest mjeseci sve dok oni nisu ponovo izabrani”, podsjetio je predsjednik SDS-a.

On je poručio da Ustavni sud kao najvažnija institucija sudske vlasti mora biti slika Ustava BiH i zadovoljavati načelo konstitutivnosti naroda i entiteta.

“Izlaz iz ćorsokaka je donošenje Zakona o Ustavnom sudu i zamjeni stranih sudija domaćim.
Takav zakon je, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, prije tri mjeseca, u proceduru u Domu naroda uputio je delegat Srpske demokratske stranke Želimir Nešković. Nažalost, taj zakon nikada nije došao na dnevni red, iako se po Poslovniku Doma naroda morao naći na prvoj sjednici kao obavezna tačka dnevnog reda. Ovo je prvi put u istoriji PS BiH da se obavezna tačka dnevnog reda krije u fioci predsjedavajućeg Doma naroda, u ovom slučaju – Nikole Špirića. Zbog ovog brutalnog kršenja Poslovnika, pokrenućemo upravni spor”, naglasio je Miličević.

“Pitam se da li je SNSD-u uopšte stalo da se usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH?! Naše prijedloge blokiraju, a svoj nemaju i ne predlažu, tako da imam utisak da im ovo stanje odgovara”, zaključio je predsjednik SDS-a.

Gradonačelniče, čemu nervoza?

Previous article

IZIS van sistema i dalje. Apoteke u problemu.

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in VIJESTI