VIDEO

Mihajlo je jedini đak u školi u Fojnici kod Gacka (VIDEO)

0

Sudbina brojnih seoskih škola, nije zaobišla ni područno odjeljenje u Fojnici kod Gacka. U školi, u koju je nekad išlo i po 180 djece, sada nastavu pohađa samo jedan učenik.

Kad završi peti razred, i ova škola će, nakon skoro vijek i po, zatvoriti vrata.

Mihajlo Mučibabić, kao i svi njegovi vršnjaci, trenutno uči sabiranje četvorocifrenih brojeva. Ali on nema drugara u klupi, nema sa kim da šuta loptu na odmoru, i da podijeli užinu.

– Naravno da bi volio da ima više djece – kaže Mihajlo.

Učiteljica Dajana Adžić prošle godine imala je dva učenika, a od kada je drugi učenik prešao u stariji razred i školovanje nastavio u Gacku, Mihajlo je sam, piše RTRS.

– Naravno da je neobično, ali sada više pažnje posvećujemo nekim stvarima koje mu nisu jasne – priča učiteljica Dajana Adžić.

Iako dobija svu pažnju i trud učiteljice, Mihajlo bi volio da je škola puna djece. Kaže, najneobičnije mu je kada su časovi fizičkog, ili za vrijeme školskog odmora.

– Na odmoru igramo društvene igre, pikado, nešto što možemo nas dvoje – dodaje učiteljica.

A nije tako davno bilo kada je i ova škola bila puna đaka. Toga se sjeća starina Stojan Koprivica- ovdje je i sam učio slova i kasnije dugo službovao kao učitelj.

– Tuga kad doživim ovu tišinu, a nekada su tu bile kolone djece, graja – prisjeća se učitelj u penziji Stojan Koprivica.

Kada Mihajlo završi peti razred, škola u Fojnici će biti zatvorena, ako se ne desi neko čudo. A da su čuda možda moguća, govori vijest da se, saznavši za ovu priču, javio Nemanja Milošević, Hercegovac koji živi u Beogradu. Spreman je da ponudi jednokratnu stipendiju od hiljadu evra i laptop, učeniku koji bi se odlučio da ovdje pohađa nastavu. Samo da škola u Fojnici, nakon gotovo vijek i po ne zatvori zauvijek svoja vrata.

Jovan Memedović u RIBNIKU – Pogledajte reportažu o biseru Republike Srpske

Previous article

Oglasi i obavještenja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in VIDEO