VIDEO

KVADRATURA KRUGA: HOD PO NEBU IZNAD ROMANIJE

0

Romanija je planina razapeta između kamena i neba, kolijevka hajduka i gora koja je u ratnim i nemirnim vremenima ljudima bila spasiteljka, a u mirnim hraniteljka. Već vijekovima ljudi sa Romanije žive od onoga što im ova planina nudi, od šume i stočarstva.

Brda i dolovi, klanci i jalaci, usjeci i andraci, strmoglavi i jadikovci, vrtače i uvale, sajvani i surdupi, pećine i bezdani, vrleti i prevoji, njive i livade, sve to ima Romanija. I zato je ona više od planine.

Zbog toga je i najopjevanija planina u Bosni i Hercegovini. Pjevali su o njoj pjesnici, narod, ali i hajduci – „Gorom pjeva mladi Radivoje”.

Deli Radivoja, Deli Tatomira i Starine Novaka, odavno više nema na Romaniji, ali hajdučije još ima. Savremeni hajduci na Romaniji otimaju sve što stignu, ponajviše šumu. Imaju svoje jatake u vlasti, gdje su im i harambaše sa kojima dijele plijen.

Starina Novak je bio poznat po tome što je bio spreman svuda stići i uteći i na strašnom mjestu postojati. I danas ima takvih na Romaniji koji osvajaju vrhove Romanije na via ferati, gvozdenom putu kojim hodaju ka nebu iznad Romanije. Na Crvenoj stijeni Romanijci su uklesali stazu obezbjeđenu čeličnim sajlama i klinovima, kojom se do vrha te stijene penju oni najhrabriji koji tu testiraju svoje mogućnosti i granice.

RTS / Kvadratura kruga / Urednik: Branko Stanković / Foto: Via ferata Sokolov put

“Izmjene izbornog zakona – put do fer izbora”

Previous article

Poznati voditelj i putopisac posjetio dolinu Plive i Jezero: Jedni ovdje vide raj, a drugi ne vide ništa (FOTO/VIDEO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in VIDEO