FOTOVIJESTI

Kristijan Šmit posjetio Donju Gradinu i Kozaru

0
Kristijan Šmit posjetio je danas Spomen-područje Donja Gradina.
Iz OHR-a je saopšteno da je Šmit posjetio Donju Gradinu, dio kompleksa koncentracionog logora Jasenovac iz perioda Drugog svjetskog rata.
Šmit je, navode iz OHR-a, odao počast Srbima, Romima, Jevrejima, političkim disidentima i svim drugim žrtvama ustaških i nacističkih zločina.
– Priznavanje karaktera svih ratnih zločina i prepoznavanje svih žrtava, bez bilo kakvih rezervi, je put ka prepoznavanju zločina iz prošlosti, promovisanju pomirenja danas i izgradnji zajedničke mirne budućnosti – rekao je Šmit.
Iz OHR-a navode da “snaga za trajni mir leži u sjećanju koje poštuje sve i stvarnoj želji za aktivno zajedništvo u budućnosti”.
Šmit je za Novu BH rekao da se nikada više ne smije desiti Jasenovac i Aušvic, svrstavši i Srebrenicu u istu ravan.
– Prvo, mislim da ima dosta osjećaja tuge i nepravde. Sjećamo se tih žrtava. Bilo je tragedija. Pozvao bih sve nas da sagledamo sve tragedije. Upravo smo juče i tokom nekoliko posljednjih dana imali rasprave o tragediji u Srebrenici, o ratu od 1991. do 1995. godine, i o genocidu. Ovo što se ovdje dogodilo dio je dešavanja iz Drugog svjetskog rata, te agresije. Država iz koje dolazim, moja zemlja, mora takođe preuzeti odgovornost za istorijsku situaciju, zajedno sa drugim Evropljanima, tako da iz ovoga možemo jedino izvući pouku koja glasi “nikad više”. Nikad više Jasenovac, nikad više Srebrenica, nikad više Aušvic – rekao je Šmit.
Podsjećamo, Šmit je danas nenajavljeno došao na Kozaru.

Služen pomen generalu Taliću

Previous article

Cijene kvadrata i dalje divljaju

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in FOTO