FOTOVIJESTI

Košarac: Očuvati energetski suverenitet Republike Srpske i FBiH

0

Energetika je strateški važan sektor a zadatak svih je da, u skladu sa ustavnim nadležnostima, pruže podršku entitetskim strukturama u daljem razvoju i unapređenju. Ovo je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac prenio na neformalnom sastanku ministarstkom Savjeta Energetske zajednice čije je presjedavanje preuzela BiH.

Kaže da ovo ministarstvo neće predlagati bilo kakav zakon ili odluku iz oblasti energetike ako za to ne postoji dogovor Republike Srpske i Federacije.

Razgovarano je o pristupanju jedinstvenom energetskom tržištu Evropske unije. Prilikom procesa integracije, potrebno je da zemlje ugovornice ispune određene preduslove.

– Upravo to pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu bi zemljama ugovornicama, kompanijama, domaćinstvima donijelo dosta profita i dosta koristi – rekao je direktor Sekreterijata Energetske zajednice Artur Lorkovski.

Međutim da bi se sve to ostvarilo mora se postići dogovor, jer još ništa nije usaglašeno. Staša Košarac je jasan – nijedna aktivnost se neće provesti ako će to slabiti nadležnosti entiteta.

– Nama je cilj da očuvamo energetski suverenitet Republike Srpske i FBiH, isto koliko da impementiramo neke politike koje smo preuzeli međunarodnim sporazumima, ali ni jednu aktivnost, ni jedan korak nećemo preduzimati, ako će to slabiti nadležnosti Srpske ili FBiH – izjavio je Košarac.

Riječi je bio i o procesu dekarbonizacije i obnovljivim izvorima. U slučaju da zemlje ugovornice ne ispune postavljene uslove, plaćaće velike takse na emisije štetnih gasova prilikom izvoza električne energije, pojašnjavaju iz Energetske zajednice. U Evropskoj uniji na snazi je takozvani ETS – sistem trgovanja emisijama štetnih gasova.

– ETS je jedan od kamena temeljaca klimatske politike EU i jedan od preduslova prustupanja EU. Mi ćemo uraditi takozvanu procjenu uticaja za svaku zemlju gdje ćemo im pomoći da donesu odluke – izjavil je direktor za međunarodne poslove i finansiranje klimatskih akcija Generalnog direktorata Evropske komisije Diana Akončia.

Kao potencijalno rješenje, resorno ministarstvo Srpske vidi uvođenje karbonske takse, za koje je potrebna entitetska saglasnost .

– Ako se ta taksa uzima i ostaje unutar zemlje, a to je cilj ETS modela, onda tu ne bi trebalo da imamo veliku finansijsku štetu, odnosno ne bi predstavljalo veliki finansijski problem za sistem – naveo je ministar za energetiku i rudarstvo Petar Đokić.

Iz Energetske zajednice kažu da su nacionalni energetski planovi moćno sredstvo u rukama zemalja za privlačenje investicija.

Podignuta optužnica u predmetu “Klaster”, evo ko je sve optužen za prodaju LAŽNIH DIPLOMA

Previous article

Dokumentarni filma “Svjedok”- epska priča o stradanju srpskog naroda

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in FOTO