VIJESTI

IZIS van sistema i dalje. Apoteke u problemu.

0

Gužve u domovima zdravlja u Republici Srpskoj nastavile su se i danas, a pad IZIS sistema uticao je i na apotekare. Iz Domova zdravlja mole građane na razumijevanje. Banjalučani kažu da se na pregled kod doktora čeka i do sat vremena, posebno ako u smjeni radi jedan ljekar porodične medicine koji prosto ne može sve da stigne.

Iz Doma zdravlja Prnjavor istakli su da njihovo osoblje, nakon nastalih poteškoća u funkcionisanju integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, pruža usluge u otežanim uslovima rada.

“Molimo vas da do potpune uspostave IZIS-a, imate razumijevanja za probleme koje nastaju u pružanju zdravstvenih usluga i usporen rad službi”, naveli su iz ove zdravstvene ustanove.

U cilju lakšeg prevazilaženja novonastale situacije, iz prnjavorskog Doma zdravlja zamolili su pacijente da prilikom dolaska u ambulante ponesu svoju medicinsku dokumentaciju, odnosno nalaz specijaliste u kojem je navedena terapija.

“Ako niste sigurni koji lijekovi čine vašu kontinuiranu terapiju, molimo vas da sa sobom ponesete ambalažu ili kutije od lijekova koje koristite”, saopštili su oni.

Za razumijevanje i strpljenje zbog mogućih dužih zadržavanja i čekanja zdravstvenu usluga zamolili su juče pacijente i iz prijedorskog Doma zdravlja.

“Istovremeno, molimo pacijente da prije dolaska u Dom zdravlja Prijedor prethodno telefonskim putem kontaktiraju timove porodične medicine”, rekli su oni.

Pored pometnje u zdravstvenim ustanovama, pad IZIS-a je izazvao pometnju i u apotekama.

“Pacijenti su se zabrinuli da li će moći da dignu svoje redovne terapije s obzirom da su neke bile već poslane na elektronske kartice sa kojih nije mogla da se učita terapija”, istakli su iz jedne banjalučke apoteke za “Nezavisne novine”.

Kako su naveli, vratili su se pisanim receptima, što nije problem starim radnicima, ali jeste mladim farmaceutima.

“Jedina otežavajuća okolnost je ta da ima novih kolega koji se nisu sa pisanom formom susretali ranije, tu jeste bilo malo otežavajuće i sporije, ali svakako ne nešto što nisu uspješno savladali”, kažu oni.

Institucije Srpske još uvijek se nisu oglasile o ovom problemu. Za danas je, kako prenose mediji, zakazan sastanak u Vladi Srpske o hakerskom napadu.

MILIČEVIĆ: SNSD-U DA JE STALO DO RJEŠAVANJA PITANJA USTAVNOG SUDA BIH, NE BI SDS-OV PRIJEDLOG ZAKONA MJESECIMA DRŽALI U FIOCI

Previous article

Srećna nova godina!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in VIJESTI