REPORTAŽEVIJESTI

Grci uveli šestodnevnu radnu nedjelju

0

Grčka je uvela dobrovoljnu šestodnevnu radnu nedjelju u odabranim industrijama da bi podstakla ekonomski rast i povećala produktivnost.

 

Na taj potez odlučila se uprkos protivljenju sindikata, koji smatraju da ovaj potez neće riješiti problem nedostatka radne snage u zemlji.

Kako navode grčki zvaničnici, šestodnevna radna nedjelja se odnosi samo na privatna preduzeća u Grčkoj koja pružaju usluge 24 sata dnevno. U okviru produžene radne nedelje, osoblje u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima imaće mogućnost da radi dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmočasovnu smjenu, uz naknadu od 40 odsto na redovnu dnevnicu, prenosi Gardijan.

Iz Vlade Grčke, predvođene premijerom Kirjakosom Micotakisom, kažu da je pomenuta mjera, koja je juče stupila na snagu, neophodna zbog smanjenja broja stanovnika i manjka kvalifikovanih radnika u Grčkoj.

Procjenjuje se da je oko 500.000 mladih obrazovanih Grka napustilo zemlju od početka dužničke krize koja je izbila krajem 2009. godine, a Micotakis je za ove demografske podatke rekao da predstavljaju  “tempiranu bombu”.

Sindikati su se žestoko usprotivili ovoj mjeri i nazvali je “varvarskom” u trenutku kada dio evropskih zemalja razmišlja u suprotnom pravcu i eksperimentiše sa četvoročasovnom radnom nedjeljom, prenosi Tanjug.

“Ove mere je usvojila vlada koja je ideološki posvećena stvaranju sve većeg profita za kapital. Veća produktivnost dolazi s boljim uslovima rada, boljim kvalitetom života zaposlenih, a to je, sada znamo, manje radnih sati, a ne više”, izjavio je član izvršnog odbora sindikata državnih službenika Adedi, Akis Sotiropulos.

“Poruka naše zajedničke budućnosti” Palata Republike i NSRS u bojama srpske trobojke

Previous article

Vukomanović: Spašavajući PROINTER, uništavaju Srpsku

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in REPORTAŽE