FOTOVIJESTI

Dodik: ‘Pozivam sve stranke u RS da ne sudjeluju na lokalnim izborima’

0

 

Lider SNSD-a i predsjednik Republike Stpske, Milorad Dodik, obratio se medijima nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke, izjavivši da će na sastanku s entitetskom koalicijom predložiti neučestvovanje na izborima po Izbornom zakonu kojeg je predložio visoki predstavnik Cristijan Smit.

“Naš prijedlog je da ne učestvujemo na izborima po zakonu koji je predložio visoki predstavnik. To možemo postići ako sve političke partije u RS-u prihvate da RS ima pravo provoditi izbore po svom zakonu. Ostajemo pri podršci donošenja vlastitog izbornog zakona, ali razumijemo da će za to trebati neko vrijeme. Neophodan je dijalog s opozicijom iz RS-a po tom pitanju. Treba razgovarati s opozicijom kako bismo osigurali da ne učestvujemo na ovim izborima po nametnutim odlukama”, izjavio je Dodik.

Dodik je takođe ocijenio situaciju na nivou BiH kao “konfuznu”.

Trenutno su Bošnjaci u fazi stvaranja stalnog krivca od RS i njenih ključnih funkcionera, što govori o njihovoj nesposobnosti da sami nešto postignu na nivou bošnjačke strukture. Sve što rade zasnovano je na podršci koju očekuju od ambasada drugih zemalja“, kazao je Dodik.

Spomenuo je i rezoluciji o genocidu u Srebrenici:

“Osuđujemo donošenje rezolucije kao neusklađenog akta na nivou BiH. Zahvaljujemo zemljama koje su spremne da ne glasaju za nju, svjesne da će to izazvati nove probleme unutar BiH. Ova rezolucija je podmukli pokušaj dugoročne moralne diskvalifikacije srpskog naroda. Nećemo prihvatiti nikakve razgovore o tom pitanju. To je zloupotreba pozicije bošnjačkog ambasadora u UN-u i ostavit će nesagledive posljedice na mogućnost daljeg dogovaranja u BiH. Republika Stpska će definisati svoj stav prema ovom pitanju i ostati privržena slovu Dejtona. O stvarima koje nisu u nadležnosti BiH više nećemo razgovarati. To ćemo sprovesti odmah nakon donošenja rezolucije“, izjavio je Dodik.

Stanivuković: Vlast u Srpskoj podvila rep

Previous article

Momić: Potezanje pištolja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in FOTO