FOTOVIJESTI

Da li je regularan konkurs za direktora JZU Bolnica Trebinje?

0

“Vlada Republike Srpske raspisala je konkurs za direktora JZU Bolnice Trebinje, uz uslove koji su očito prilagođeni trenutnom direktoru Nedjeljku Lambeti, čija diploma i kvalifikacije su ranije bile predmet medijskih spekulacija. Lambeta, dugogodišnji član SNSD-a, već je bio imenovan uprkos tome što svojevremeno ni sam nije znao tačne nazive fakulteta na kojima se školovao, što dodatno podiže sumnje o političkom zapošljavanju na visoke funkcije.”

Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 4. aprila 2024. godine raspisala konkurs za direktora JZU Bolnice Trebinje. Konkurs je objavljen u službenom glasniku 19. aprila 2024. godine a svi kandidati su imali priliku da se prijave rok od 15 dana od dana objavljivanja.

Pored redovnih uslova konkursa koji se tiču državljanstva, prebivališta, odsustva pravnih smetnji da kandidat nije osuđivan konkurs sadrži i jednu pravni uslov koji govori da Vlada konkursom pogodovala aktuelnom direktoru JZU Nedjeljku Lambeti.

Naime, konkursom je obično definisano da kandidat treba imati pravni, ekonomski ili medicinski fakultet ali je Vlada konkursom proširila ovaj uslov i navela da kandidat treba imati “završene integrisane akademske studije iz oblasti medicine, stomatologije ili farmacije, prvi ciklus akademskog ili strukovnog studija sa 240 ECTS bodova ekonomskog ili pravnog fakulteta”. Detaljnije definišući uslov konkursa koji se tiče profesije kandidata, postavlja se pitanje da li je Vlada RS pogodovala Lambeti čija je diploma i ranije u medijima bila predmet špekulacija.

Portal Direkt je 2022. godine pisao da je Vlada Lambetu posljednji put imenovala na mjesto v. d-a prije godinu dana, pri čemu je čak triput prekršila zakone na koje se sama pozvala. U ranijem razgovoru za “Direkt”, Lambeta nije znao da navede tačne nazive fakulteta koje je završio”.

Lambeta je na mjesto direktora IZU Bolnica Trebinje imenovan je kao diplomirani ekonomista. Lambeta je završio trogodišnje studije bankarstva na tadašnjem Fakultetu za trgovinu i bankarstvo Janicije i Danica Karić (pri današnjem „Alfa BK“ univerzitetu), a onda četvrtu godinu (240 ESPB) na Univerzitetu za poslovne studije (UPS) Banjaluka, otkrio je portal Direkt.

U razgovoru za “Direkt”, na pitanje koji fakultet je završio i kada, Lambeta je tada dao konfuzne odgovore. Nije znao tačan naziv nijednog od dva fakulteta koje je završio, niti tačne godine završetka svojih studija.

„Završio sam u Srbiji 180 ESPB 2008. godine, a 2016. godine sam završio doškolovavanje u Banjaluci na fakultetu za Uslužne i poslovne studije. Trenutno sam na master studijama Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu“, kazao je na početku Lambeta, a onda nastavio:

„To (u Beogradu, prim. aut.) je Fakultet za bankarstvo, finansije i reviziju, nekadašnja viša poslovna škola. Je li to državni ili nije državni fakultet nemam pojma, mislim da je promijenio naziv, on je ugašen, a 2018. je otvoreno nešto novo“, kaže Lambeta.

Lambeta je dugogodišnji istaknuti član trebinjskog SNSDa a na čelo Bolnice došao je pravo iz fotelje direktora „Komunalnog“ a.d. Trebinje. 

O Lambetinoj diploma pisao je i narodni poslanik Nebojša Vukanović na svom blogu:

Nadam se da će svoje diplome, mojim primjerom, pokazati hadžija i direktor Bjelaković, Čoma Diploma, gradonačelnik Ćurić, direktor Opšte bolnice Nedeljko Lambeta, izvršni direktor Elektroprivrede Jovica Vlatković, direktor Doma mladih drug Dejan Kašiković , koji je takođe, po mojim informacijama, ponavljao razred kako bi utvrdio gradivo za direktora – naveo je Vukanović u svom blogu.

Stefan Blagić iz udruženja Restart Srpska koji već godinama komentariše slučajeve sumnjivih diploma vršilaca najviših državnih funkcija kaže:

“Mi smo mnogo puta do sada upozoravali da se process zapošljavanja u Republici Srpskoj, ali i u čitavoj BiH, u najboljem slučaju odvija na granici zakona, a vrlo često i nezakonito. Pogodovanje pri zapošljavanju, počevši od direktora, pa sve do čistačica postala je opšteprihvaćena praksa vladajućih stranaka i tu se nema šta više dodati. Primjer koji vi navodite je jedan od million primjera i jasno je da se formalno-pravni okvir u budućnosti mora mijenjati, kako bi se ove anomalije izbjegle. I da, naravno da je to moguće, samo je potrebna politička volja.”

Odluku o novom direktoru JZU Trebinje Vlada RS treba da donese na jednoj od narednih sjednica a da li će zaista doći do pogodovanja direktoru o čijoj sumnjivoj diploma su mediji i ranije pisali ostaje da se vidi.

Jedinstvo u Narodnoj skupštini Srpske: Protestna nota članicama UN zbog rezolucije o Srebrenici

Previous article

Mi govorimo, jer oni ne mogu – Srbi koji su doživeli zločine svedočili u UN

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in FOTO